SOURCE: 37th America’s Cup Barcelona, Press Release 21st April 2023.

La llista d’equips per a la Copa Amèrica Juvenil i Femenina s’ha completat amb l’anunci que els equips d’Alemanya, Suècia i Austràlia s’uniran als sis participants oficials establerts per a la Copa Amèrica que representen Nova Zelanda, el Regne Unit, Itàlia, Suïssa, Amèrica i França, juntament amb els equips ja confirmats per a la Copa Amèrica Juvenil i Femenina que representen Espanya, els Països Baixos i Canadà.

Els nous participants confirmats són els següents: Alemanya – ‘EmbRacing Team Germany’ en representació del Kieler Yacht Club 3.V i del Norddeutscher Regatta Verein.

Suècia – ‘Swedish Women’s AC Challenge / Swedish Youth AC Challenge’ en representació del Royal Gothenburg Yacht Club i del Royal Swedish Yacht Club.

Austràlia – ‘Team Australia Challenge’ en representació del Cruising Yacht Club of Australia.

Els nous equips comencen ara els preparatius i els assajos de selecció per als seus equips juvenils i femenins, que competiran en el Grup B contra Espanya, els Països Baixos i Canadà en una sèrie de curses de flota programades de sis a nou regates, on totes les curses comptaran per determinar els tres primers equips de cada grup (A i B) que passaran a la Sèrie Final, on es trobaran amb els equips juvenils i femenins que representen els països sindicats de la Copa Amèrica.

A continuació, es realitzarà una altra sèrie de regates de flota, amb un màxim de quatre regates, per decidir els dos primers equips que passaran a les finals de la regata, on els navegants competiran en un duelo cara a cara en una regata de match race per determinar el guanyador de cada regata.


Per a la Youth America’s Cup, la cursa final està programada per al 2 d’octubre de 2024, amb un dia de reserva el 3 d’octubre de 2024, entre una de les volades oficials de les finals de la Sèrie de Selecció de Desafiaments de la Copa Amèrica. La cursa final de la Women’s America’s Cup està programada per al 16 d’octubre de 2024, amb un dia de reserva per al 17 d’octubre de 2024, entre les curses de la Match per a la Copa Amèrica. D’aquesta manera, es garantirà una exposició màxima per a la propera generació de superestrelles de la navegació en foil que podrien impulsar-se cap a futures campanyes de la Copa Amèrica.

L’oportunitat és enorme, i el camí està il·luminat perquè les futures estrelles de la Copa Amèrica brillin. Els nous participants confirmats compten amb un seriós suport, tant en termes de suport nacional com de finançament, i tots apunten cap a un futur prometedor, a més d’estar emocionats amb l’oportunitat.

Olivia Price and Nina Curtis – America’s Cup Australian Women’s Challenge

John Bertrand, el llegat patró guanyador de la campanya d’Australia II del 1983, que va canviar el curs de la Copa Amèrica després de 132 anys de domini americà, és un dels Patrons del nou ‘Team Australia Challenge’ en nom del Cruising Club of Australia i veu una gran possibilitat, dient: “Estic encantat de formar part com a Patron del Team Australia Challenge. Rarament hom té l’oportunitat de representar el nostre país en l’escenari mundial com aquesta. Tenir les nostres dones i joves representades a la Copa Amèrica és una nova era. Tenim aquí un desafiament d’importància nacional!”

Tina Lutz – EmbRacing Team Germany

Mentrestant, Tina Lutz, una de les candidates esperançades per obtenir una plaça a l’equip femení alemany, EmbRacing Team Germany, exemplifica l’esperit i els objectius de la Copa Amèrica Femenina dient: “Quan vaig guanyar el Campionat del Món d’Optimist el 2005, em van convidar a Malmö, Suècia, per unir-me com a 18è home a l’equip de BMW Oracle Racing. Chris Dickson era el patró i fins i tot em va permetre fer un viratge! En aquest moment, vaig pensar: un dia vull navegar la Copa Amèrica jo mateixa. Van passar els anys i vaig pensar que mai podria complir aquest somni d’infància. Ara això podria canviar! Estic molt emocionada d’aconseguir que aquest somni es faci realitat.” L’equip suec de dones i joves tornarà a portar a aquesta popular i colorida nació de vela a la Copa Amèrica, amb la seva participació dirigida per la campiona mundial de match racing femení, Anna Östling. “Estem emocionades d’haver estat convidades i donarem el millor de nosaltres a Barcelona. Però encara més important és que aquest esdeveniment unirà Suècia i, amb els dos clubs reials de vela que donen suport al desafiament de dones i joves, creiem fermament que això tindrà un gran impacte en els clubs, tots els membres i els joves que naveguen a Suècia. Estic orgullosa i emocionada per fer d’aquesta campanya un èxit juntament amb el KSSS i el GKSS”, va dir Östling.

Sail Team BCN

Un dels equips més actius dels nous, i segur que desperta interès local a Espanya, és l’equip espanyol confirmat, Sail Team BCN, i el seu Cap Principal d’Equip, Guillermo Altadill, ha estat treballant dur per identificar candidats d’alt rang per ocupar els llocs tant a l’equip juvenil com a l’equip femení espanyol, dient: “Volem trobar el moment adequat, no massa d’hora però tampoc massa tard, per fer la darrera selecció i tenir 16 navegants (8 dones i 8 joves) i, quan estiguin lliures de les seves obligacions olímpiques, començar a entrenar en diferents embarcacions foiling fins que tinguem accés a l’AC40. Com a equip amfitrió i representant del país, tenim una obligació i la fórmula per complir-la és molt senzilla: necessitem tenir un bon pressupost, entrenar dur i tenir un equip de vela de gran qualitat.”

Hans Huis in ‘t Veld, el president de la DutchSail Foundation, considera que la participació dels Països Baixos tant a la Copa Amèrica de Joventut com a la Copa Amèrica Femenina és un pas important cap a una participació més amplia i que fomentar la següent generació és primordial, dient: “Que nosaltres, com a DutchSail, haguem aconseguit això sota la bandera de la KNZ&RV i la KR&ZV ‘de Maas’ és una notícia fantàstica. En primer lloc, és clar, per als talentosos navegants holandesos, dones i homes, que aviat s’embarcaran. Però sens dubte, també per a la vela holandesa en general, el talent ha de tenir l’oportunitat de presentar-se i destacar en les disciplines de vela més prestigioses, cosa que es fa possible per a la pròxima generació gràcies a aquesta participació a la Copa Amèrica Femenina i la Copa Amèrica de Joventut.”

Els candidats per l’equip holandès de la Copa Amèrica de Joventut i la Copa Amèrica Femenina de DutchSail es preparen en un 69F.

Mentrestant, el talent de la vela de Canadà als circuits mundials és ben conegut i Jim Turner, el CEO de l’equip AC40 Team Canada, està decidit a avançar en això animant la següent generació de talent a pujar de categoria. Parlant sobre l’oportunitat, Jim va comentar: “Voldria agrair a Grant i al seu equip d’Emirates Team New Zealand per la seva visió en crear aquesta emocionant nova plataforma amb la primera Copa Amèrica Femenina. Amb la increïble nova classe AC40 i el retorn de l’esdeveniment de la joventut, AC40 Team Canada està llest per posar-se a navegar i aprendre amb l’AC40 amb una nova generació de navegants de tot el país.”

Les paraules de Jim van ser reafirmades per Isabella Bertold, la Directora d’Equip i Patró de l’equip femení de Canadà, dient: “AC40 Team Canada significa molt més per a mi que la victòria de Canadà en la Copa Amèrica Femenina inaugural. Aquesta és una oportunitat perquè les dones desenvolupin les seves habilitats al costat dels seus homòlegs masculins i, en última instància, assumeixin rols destacats en equips tècnics, equips corporatius i, òbviament, l’equip de navegació. A més d’això, estem obrint camí per a la següent generació.”

Els assajos de selecció i els programes de participació estan en marxa arreu del món, amb exemples com Alinghi Red Bull Racing llançant un programa d’atracció a Suïssa i en xarxes socials encapçalat per Matias Bühler i Coraline Jonet, mentre que l’equip Orient Express Racing ja ha pogut fer assajos a França per formar un grup inicial, del qual se seleccionaran els candidats finals.

uns clubs com el Royal Gothenburg Yacht Club ja tenen divisions importants de joventut i dones per trobar la pròxima generació de talents en navegació amb foils, però en general està clar que s’ha obert significativament el camí cap a la Copa Amèrica i el nivell més alt de navegació amb foils al planeta.

Mai ha estat un moment millor perquè la joventut i les dones aconsegueixin el seu potencial a la Copa Amèrica, l’esdeveniment esportiu internacional més antic del món.