Sitges, 19 March 2024.

Paula Barceló Martín, Támara Echegoyen, Neus Ballester, Silvia Mas & Maria Cantero Izquierdo. Photo Manuel Medir.

Port de Sitges acull l’anunci oficial de Támara Echegoyen, Silvia Mas, Paula Barceló, María Cantero i Neus Ballester com a primeres tripulants de l’equip espanyol

Port de Sitges ha acollit avui la presentació de la tripulació del Sail Team BCN que farà història participant a la primera Copa Amèrica femenina de la història. Támara Echegoyen, Silvia Mas, Paula Barceló, María Cantero i Neus Ballester són les primeres regatistes espanyoles que tindran la responsabilitat i el privilegi de defensar els colors de l’equip espanyol en aigües de Barcelona.

La Puig Women’s America’s Cup es disputarà entre els dies 28 de setembre i 13 d’octubre i suposa la primera vegada als 173 anys d’història de la Copa Amèrica, que és el torneig més antic del món de l’esport, on hi haurà una competició femenina a més de la competició oficial i de la de joves.

Albert Bertran, president executiu de Port de Sitges, va valorar l’enorme sintonia existent entre el Sail Team BCN i la seva llar i base oficial d’entrenament. “Sitges sempre ha estat pionera en moltíssimes coses. Vam tenir el primer autòdrom oval, el primer club de golf de la Península o fins i tot la primera discoteca Pachá, que va néixer a Sitges. Barcelona s’emportarà merescudament la glòria i serà la primera ciutat que aculli Jocs Olímpics, el Mundial de futbol i la Copa Amèrica. Però Sitges també per ser la base oficial del Sail Team BCN. A Port de Sitges sempre us rebrem amb els braços oberts. És casa vostra”, va dir a les regatistes.

Guillem Altadill, Team Principal del Sail Team BCN, va explicar com va sorgir el Sail Team BCN. “A principi es va parlar de tenir un equip absolut, però era perillós perquè Espanya no pot fer el ridícul. Es va formar, per tant, un equip femení i juvenil i l’objectiu és que això no s’acabi aquí, que de cara a les properes edicions, que hi haurà edició femenina, es mantingui. Això ha de ser un punt de partida. La nostra idea era quedar-nos a Sitges poc abans d’anar a Barcelona, però ara és quedar-nos aquí i no sortir. Ens sentim com a casa i anirem a Barcelona només per competir”, va comentar Altadill, que va llançar un missatge d’ànim als regatistes. “Elles són les veritables protagonistes. Comenceu una pàgina nova de la Copa Amèrica i a part de la qualitat com a regatistes, teniu el privilegi d’estar en una de les competicions esportives més importants del món”.

Després de les paraules dels dirigents, va arribar el torn de les regatistes que faran història. La primera va ser Silvia Mas (Barcelona, 23 d’agost del 1996), que compta amb un palmarès excel·lent malgrat la joventut. Nascuda en una família que respira vela pels quatre costats, ha estat campiona mundial i va participar als Jocs Olímpics de Tòquio. “Òbviament com a competidores que som, a totes ens agrada guanyar,. Però cal tenir el cap fred, és la primera vegada a la història i hi ha altres equips que tenen una mica més d’avantatge perquè ja tenen l’AC40. Encara que nosaltres tenim un simulador i un equip que treballa per intentar aconseguir hores al vaixell. Intentarem lluitar per fer-ho tan bé com sigui possible. El més important és que això serveixi de cara al futur, trencar barreres i d’aquí tot cap amunt”.

Paula Barceló (Palma de Mallorca, 13 de març de 1996) és també campiona del món al costat de Támara Echegoyen a 49erFX, i totes dues representaran Espanya als Jocs Olímpics d’aquest estiu abans de centrar-se en la Copa Amèrica. “Quan va sortir això de la Copa Amèrica sabíem que era una oportunitat bonica per a nosaltres. Ens sentim molt afortunades de poder formar-ne part i encara que aquest és un projecte diferent del de la vela olímpica, fem el mateix que és navegar. Tots dos aporten. Tenim ganes d’afrontar-los, il·lusió i energia”.

María Cantero (Gran Canària, 26 de juny 1997) ha trepitjat fort, ja que ha aconseguit el bronze mundial juvenil i ha participat a l’equip espanyol de SailGP. “És una oportunitat increïble per desenvolupar-nos com a regatistes. És una mostra de l’avenç de la dona al món de la vela i esperem que serveixi d’inspiració per a les noves generacions”

Neus Ballester (Palma de Mallorca, 16 de desembre 2003) és la benjamina de l’equip i té la vela a la sang, ja que el seu pare, Pepote Ballester, és campió olímpic i la seva mare, Neus Bover, campiona mundial. Tot i la seva joventut ja té dos títols mundials de 420 a les seves vitrines. “Estic molt orgullosa de ser aquí. Els meus pares tampoc em fiquen gaire pressió perquè volen que faci el que més m’agrada”.

Finalment Tamara Echegoyen (Orense, 17 de febrer del 1984) és una de les grans referents de l’equip espanyol. Considerada com una de les millors regatistes espanyoles de la història, ha estat campiona olímpica, mundial i europea, a més a més de ser l’única espanyola que ha fet The Ocean Race, la volta al món per equips. La Támara no puc arribar a temps a l’acte per problemes logístics, però es mostrava encantada amb el projecte. “Estic encantada de formar part d”aquest equip amb companyes tan talentoses. Tenim il·lusió d’aprofitar aquesta oportunitat al màxim i més a casa. Us esperem a tots a l’octubre”.

El Sail Teal BCN també presentarà a mitjans del mes d’abril els tripulants seleccionats per a l’equip juvenil.

El Sail Team BCN té com a patrocinadors principals Foundation 0 i Caixabank i com a col·laboradors a Port de Sitges, Highfield, Musto, BWA Yachting, Sailproof i Team Out.

Photo Jorge Andreu